Ross Jackson

Verden lider under den neoliberalistiske økonomiske politik. Hør Ross Jackson fortælle om det og hvilket alternativ der er.

Hvordan skabes penge?

Du tror måske, at det er Nationalbanken, der skaber pengene. Men det er kun de 50 mia. kr. i mønter og sedler der i omløb, som Nationalbanken trykker.

De 800 mia. kr. vi bruger, når vi betaler med Dankort, netbank og Betalingsservice skaber bankerne

Det er penge der skabes gennem lån. Når en bank har lånt en borger eller en virksomhed penge, sættes de i omløb i samfundsøkonomien. Gæld er penge.

Næsten alle mennesker mener, at banken har taget disse penge et andet sted fra, før de kunne lånes ud. Men sådan foregår det ikke. Hvis du låner 100.000 kr. af banken er det nye penge. Banken taster beløbet ind computeren, ind på din konto, og vupti, pengene er skabt ud af den blå luft.

Det er derfor mere rigtigt at sige, at banken har ”skabt” de 100.000 kr. – end at sige, at banken ”udlåner” 100.000 kr. Banken kan ikke låne dig noget, for de har ikke pengene i forvejen. Et banklån er ikke et lån, men skabelse af nye penge.

Hvorfor er der et indlæg om pengeskabelse her på bloggen?

Fordi penge og pengeskabelsen påvirke alle aspekter af dit og mit liv. Hvis man ikke forstår pengeskabelsen er man slave af den. Indlæggene handler om at gøre dig fri, så du kan begynde at overveje om samfundet producerer de rigtige løsninger, eller giver dig svar på hvorfor de netop ikke producerer brugbare løsninger. Forhåbentlig får indlæggene dig til at tænke over pengeskabelsen og politik på nye måder.

Se mere på www.godepenge.dk